9 tips om af te koelen

De afgelopen dagen is het behoorlijk warm geweest in ons kikkerlandje en dat zal de aankomende dagen nog niet veranderen. Het is dan ook handig om te weten hoe je je lichaamstemperatuur koel kunt houden want een zonnesteek of uitdroging ligt op de loer.

1: Drink geen ijskoude dranken.

Vaak bij warm of heet weer ben je geneigd om hele koude dranken te drinken of je vol te proppen met ijsjes. Hoe kouder hoe beter, denk je. Maar dit is eigenlijk heel erg slecht voor je, de koude dranken en ijsjes laten je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Dit word doorgegeven aan je hersenstam, de thermostaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur weer gaat stijgen met gevolg dat je het extra warm krijgt. Door bv lauwwarme dranken te nemen geef je je lichaam een signaal dat de temperatuur de hoog is waardoor je lichaam vanzelf de thermostaat lager zet en het dus minder warm hebt.

2: Draag luchtige kleding met lichte kleuren.

Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Zo kan dus een zwart petje hele rare dingen met je doen. Je hoofd kan namelijk oververhit raken.

3: Verzet je niet.

Het is heel logisch om meerdere keren per dag te roepen : pfoe! Wat is het warm. Maar als je wilt afkoelenbis het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Door je druk te maken over hoe warm het wel niet is komt onbewust je stresshormoon vrij en word je hartslag verhoogt. Je zet je lichaam onbewust meer aan het werk met tot gevolg dat je het nog warmer hebt.

4: Tropenrooster.

Op echt warme dagen kan het helpen om je dagindeling aan te passen aan de hitte. Sta dus vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Doe wat rustiger aan tijdens de uren dat de zon het krachtigst is (12:00 – 1500). Il zelf pas dit toe door mijn cliënten van de thuiszorg op te bellen of ik in de ochtend kan werken ipv de middag, las ik extra pauzes in en in mijn eigen huishouden zoals stofzuigen etc doe ik pas na 8 uur in de avond.

5: Eet fruit.

Je lichaam koelt af door te zweten. Hiermee word hitte uit je lichaam verdreven. Tijdens het zweten verlies je heel veel vocht maar ook zouden die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit zout en vocht tekort aanvullen. Zo is er watermeloen waar ik ontzettend dol op ben, maar ook appels, mango, bananen , aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn heel erg goed om je lichaam af te koelen.

6: Houd je huis koel.

Houd je huis overdag afgesloten, wanneer het in de avond begint af te koelen en de buitentemperatuur onder de binnentemperstuur zakt kun je ramen en luiken open zetten om het huis af te koelen. Warmte blijft namelijk erg lang in huis hangen.

7: Washandje.

Als je snel even wilt afkoelen is het wel fijn dat je een koud washandje in je nek kan leggen. Net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan te houden.

8: Lauwwarme douche.

Een koude douche is héérlijk op een warme dag maar zodra je eronder weg gaat zweet je weer heel erg. Een warme douche heeft hetzelfde effect als een kopje thee, met het voordeel dat je je weer fris en schoon voelt.

9; Matig je make-up.

Huid oliën 3n make-up sluiten je lichaam als ware af. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Met warm weer wil je de warmte juist verdrijven. Wees dus zuinig met cosmetica en daarnaast kunnen sommige producten een allergische reactie uitlokken in de zon.

Extra tip : als je al beschikt over een heerlijke airco, zorg er dan voor dat je 10 minuten voor je naar buiten gaat deze uitdoet. Zo kan je lichaam weer wennen aan de warme temperatuur van buiten en krijg je geen klap in je gezicht. Want dat zorgt ervoor dat je het nog warmer krijgt.

Dit waren mijn tips om een beetje koel te blijven met dit warme weer, ik moet zeggen dat het vooral erg moeilijk is om kalm te blijven want ik roep ook 1000 x per dag hoe warm het wel niet is haha.

Wat doe jij om zo koel mogelijk te blijven met dit warme weer?

Veel liefs,
Janine.

Delen:

16 Reacties

 1. 1 juni 2018 / 05:24

  Washandje doe ik bij mijn kleintje, zij kan niet zo goed temperatuur reguleren, dus dan word ze niet zo heel heet

 2. 29 mei 2018 / 19:07

  Goede tips. Ik zou willen dat ik een airco had, zowel op het werk als thuis. Het was vandaag bij mij in de klas niet te doen, alle leerlingen waren loom van de warmte. 😉

 3. 29 mei 2018 / 14:10

  Het is af en toe wel even puffen, maar ik vind dit weer toch echt wel heerlijk. Goeie tips, ik kan er een paar zeker gebruiken 🙂

 4. 28 mei 2018 / 22:08

  Hele handige tips met dit warme weer. Gewoon niet teveel doen en lekker in de schaduw met een lekker drankje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge