Alles over de vette huid | Huidtypes

 

alles over de vette huid | Janiinemma.nl

De werking van de talgklieren kan hoger of lager zijn dan normaal. Eigenlijk kom je geen mensen tegen met een normale huid. De huid is meestal vet, droog of gecommbineerd.  Van een geccombineerde huid spreek je als voorhoofd, kin en neus vet zijn en de rest van het gezicht normaal of  droog. Afwijkingen in de talgklierwerking kunnen een vette of droge huid veroorzaken. Acne is tevens een gevolg van een overmatige talgklierwerking.

Een overmatige werking van de talgklieren noem je Seborrhoe. De huid is dan vet.  Eeen vette huid ontstaat pas tijdens de pubertijd, de talgklieren reageren dan sterk op de hormonale veranderingen in het lichaam. Seborrhoe kan voorkomen in twee vormen Seborrhoe Oleosa en Seborrhoe Sicca. bij Oleosa is de huid glimmend en bij Sicca ziet de huid er droog uit terwijl deze vet is.  Er is dan sprake van overmatige schilfervorming.

Andere kernmerken van een vette huid zijn zichtbbare, verwijde porien, een verdikte hoornlaag en eventueel verstopte talgklierafvoergangen en puistjes.

GEVOLGEN VAN DE VETTE HUID:

Comedonen: Een verstopte  talgklierafvoergang noem je een comedo of een  mee-eter. Ze ontstaan als de talg niet goed naar buiten kan afvloeien. Er zijn open en gesloten comedonen. Open comedonen zijn zwart en liggen aan het huidoppervlak. We noemen ze ook wel black heads. Gesloten comedonen zijn wit en ligggen onderhuids (white heads) .

Verstopte porien: Comedonen komen boven het huidoppervlak uit. Als een porie verstopt is en niet boven het huidniveau uitkomt  spreek je van een verstopte porie. Verstopte porien zijn altijd wit en je kunt ze verwijderen door uit te drukken.

Acne: Een vette huid gaat vaak samen met puistjes en comedonen. Dat noem je Acne. Acne is een ontsteking van de talgklieren. Er zijn drie verschillende soorten Acne.

Jeugdpuistjes:  De medische term voor jeugdpuistjes is Acne Vulgaris. Deze huidafwijking treedt op tijdens de puberteit en geneest geleidelijk tussen het twintigste en derigste levenjaar. Acne Vulgaris ontstaat onder de invloed van Androgenen, dit zijn mannelijke hormonen die het lichaam vanaf de puberteit bij jongens en meiden aanmaakt. De veranderde hormoonbalans veroorzaakt veranderingen in de talgklierwerking. De talgklieren worden groter en gaan meer talg produceren.  Ook verdikt de hoornlaag, waardoor de talg niet goed kan afvloeien en zich dus ophoopt ini de talgklieren.

De opgehoopte talg en vetzuren verstoppen de talgklierafvoergang steeds meer en beschadigen de wand van de talgklier, waardoor deze gaat ontsteken. Acne Vulgaris (jeugspuistjes) kan zich in mindere of meerdere mate voordoen. De puistjes en comedonen kunnen op het gzicht, borrst en op de rug voorkomen

Acne Conglobata: Met acne bedoelen we meestal acne vulgaris, maar er zijn ook andere vormen. Bij Acne Conglobata staan de met etter gevulde holten vaak ondderhuids met elkaar in verbindingen via fitstels. Deze vorm van acne zie  je vaker bij mannen dan bij vrouwen. Acne Conglobata houdt vaak tot lang het het twintigste levensjaar aan en kan ernstige littekens nalaten.

Acne Keloidalis: Bij deze vorm van acne treedt ernstige littekenvorming op.

 

Behandeling van  Acne:

Bij een normale vorm van jeugdpuistjes kun je heel erg goed terecht bij een schoonheidsspeciaiste. Omdat de oorzaak hormonaal is kun je deze niet wegnemen. Je kuntt wel de huid goed reinigen wardoor je minder last hebt van de acne. Acnebehandelingen bestaaan vooral uit het verdunnen van de hoornlaag en het verwijderen van comedonen.

Bij ernstigere vormen van acne kun je het beste naar een arts gaan. Deze kan medicijnen tegen acne voorschrijven. Er zijn medicijnen die verwerkt in een creme, de hoornlaag verdunnen zoals Benzoylperoxide en vitamine A zuur. Vaak schrijft de arts antibiotica voor inweendig gebruik zoals Tetracycline m de infectie te bstrijden. Een ander middel tegen acne dat alleen vrouwen kunnen gebruiken is een anticoncceptiemiddel met een antiandrogene werking, die de talgproductie verminderd zoals de Diane 35 Pil.

Bij een zeer ernstige vorm kan de arts roacctuane voorschrijven, dit medicijn bevat een stof die verwant is aan Vitamine A-zuus en de talgklierproductie vermindert. Roaccutane heeft veel bijwerkingen en kan voor vrouwen die zwanger zijn schade toebrengen aan de ongeboren vrucht.

Binnenkort komt er een artikel online met hoe je het beste je huid kunt verzorgen/schoonmaken en ook de droge huid komt aan bod.  Vind je dit soort informatie artikelen leuk om te lezen? Laat het mij weten in de comments!

Veel liefs.
Janine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge