Een maand lang geen hitte producten | Haar

Iedereen weet dat hittebronnen voor je haar ontzettend schadelijk zijn. Elke keer als je je fohn, stijltang en krultang gebruikt beschadig je je haar. Vandaag vertel ik wat die schade precies met je haar doet en waarom ik een maand lang geen

hitte zal gebruiken.

Hitte en eiwitten

De buitenkant van je haren bestaat uit haarschubben en die zijn opgebouwd uit laagjes eiwitten. Waaronder de epucuticle, exocuticle en endocutucle. Deze eiwitten worden aan elkaar gehoudn door 18-MEA ( 18-methyleicosinoic), dit is een soort natuuurlijke haarlijm. Hitte breekt de 18-MEA af, waardoor de eiwitten/laagjes van elkaar loslaten. Als dit gebeurt word je haar niet alleen doffer en ruwer maar is het nog gemakkelijker om je haren te beschadigen door simpelweg te borstelen.

Water in je haar

Door je haren te verhitten met een föhn of een andere stylingtool word het water uit je haar verdampt. Met andere woorden:je haren drogen uit. Wanneer het vochtgehalte in je haren laag is, word het broos en zal het makkelijker breken. En dit is precies wat er gebeurt  als jee je haren fohnt. Dooor je haar nat te maken zwellen je haarvezels  op en wanneeer je ze vervolgens droogföhnt trekken deze zich snel weer samen. Omdat het proces van samentrekken heel snel gaat komt er druk op je haarschubben te staan waardoor ze snel breken en beschadigen.

Ook het ‘beschermen’ van het haar zoals met een heat protector zal je haar niet volledig beschermt zijn. Er zullen plukken worden overgeslagen, uitgeborsteld of je gebruikt te weinig of juist te veel product. Allerlei factoren waardoor je haar alsnog niet goed beschermt is. Als ik al mijn haar krul gebruik ik wel een heat protector om toch mijn haar minimaal te beschermen tegen hittebronnen.

Een maand lang geen hittte.

Ik ben nu echt ontzettend benieuwd wat het met mijn haar zal gaan doen als ik een maand lang geen hitteproducten zal gebruiken. Maar waarom een maand? Een week heeft voor mijn gevoel geen nut en je haar heeft ook de tijd nodig om te herstellen. Daarnaast heb ik van meerdere mensen gehoord  dat zodra je minder of geen stijl/krultang en fohn gebruikt je haar sneller groeit. Opzich is dat best logisch, door de hitte breeekt je haar af, krijg je sneller dode haarpunten waarbij het bezoek van de kapper vaker bezorgd in een kort koppie dan de eerste 2 centimeter die  je in je hoofd had.

Ik hoop daarom dat na de maand zonder hitteproducten mijn haar gezonder, glanzender en minder pluizig zal zijn. Daarnaast zal ik ook proberen om mijn haar minder te wassen, nu is mijn haar om de dag vet omdat ik te vaak mijn haar was. De hitte van de douche is natuurijk ook niet goed voor je haar.

Gebruik jij veel hitteproducten voor het haar? 

Veel liefs,
Janine.

2 Reacties

  1. 18 september 2017 / 10:05

    Ik gebruik eigenlijk bijna elke dag de stijltang voor mijn haar. Af en toe laat ik hem wel eens liggen maar bijna dagelijks wil ik hem dan toch weer erbij pakken. Vooral bij mijn oren en de voorkant van mijn hoofd zitten altijd van de ‘babykrullen’.
    Ik ben benieuwd hoe het uit gaat pakken om een maand lang geen hitte-producten te gebruiken. Het zal vast een goed resultaat geven!

    Liefs, Nathalie
    Oui Nathalie onlangs geplaatst…Dé musthave voor je telefoon en het nieuwe schooljaar!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge