Waarom altijd goede voornemens? 

Iedereen kent het wel want elke keer aan het einde van het jaar word het om je oren gegooid: de goede voornemens voor het volgende jaar. Ik deed er eerder altijd vrolijk aan mee maar dit jaar niet. Waarom? 

Tot nu toe had ik elk jaar een aantal goede voornemens in mijn hoofd en soms sprak ik deze ook uit. Ik heb alleen gemerkt dat het helemaal niets doet, alhans niet voor mijzelf. 

Ik houd me er niet aan, vind het teveel gedoe en nog een paar andere redenen: 

1. Waarom altijd? 

Een paar dagen geleden begon ik na te denken met Hoe mijn 2017 er uit moest gaan zien. Ik kwam tot de conclusie dat het toch niet gaat lopen zoals ik het wil en daarom kan ik natuurlijk wel doelen stellen maar niet met een bepaald tijdsverloop. 

Er gebeuren altijd dingen die je niet zag aanakomen dus waarom zou je jezelf een doel laten stellen binnen een bepaald tijdsbestek? 

2. Verkeerde motieven.

Heel erg leuk die 5 kilo minder, stoppen met roken of met drinken maar wat is de reden waarom je dit wilt? Heel Nederland huppelt begin van het jaar vrolijk Door de sportschool maar in maart is de helft niet meer te zien. Waarom een doel stellen voor het volgende jaar als je het hele jaar door deze doelen kunt opstellen en naleven? Het is net zo moeilijk om iets te veranderen op 1 januari als op 14 september. 

3. Doen omdat anderen het doen? 

Elk jaar hoor je de goede voornemens om de oren van familie, vrienden en geliefden. Waarom zou je dan achter blijven? Ik ben van mening dat je iets wilt bereiken omdat je het zelf wilt en omdat je de motivatie voor hebt, maar niet omdat het ‘normaal’ is om goede voornemens te hebben. 

3. Teveel willen tegelijkertijd. 

Vaak heeft iedereen meerdere goede doelen, maar wist je dat er meerdere hebben nog slechter is dan 1 goed doel? Jr lichaam en hersenen kunnen veel vernederingen in een korte tijd niet aan en is de kans groot dat je na 2 weken weer in je oude gewoontes bent gerold. Als je al doelen hebt gesteld, vraag je dan af welke prioriteit is en welke niet. Je hebt het hele jaar en de jaren daarna nog om meer en andere aanpassingen te doen. 

4. Te snel resultaat willen zien. 

Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien met iets wat je wilt bereiken. Vaak is het alleen wel zo dat je het niet snel ziet, merkt of dat je er geen geduld meer voor hebt. Dit heeft veel te maken met de onjuiste motieven om een doel te bereiken. 

Natuurlijk ga ik niet 2017 niet helemaal blanco in zonder dingen die ik niet zou willen doen en wil bereiken. Ik heb het dan over een rijbewijs halen en een auto kopen. Ik geef mezelf alleen niet te veel druk om dit te halen, lukt het niet? Ach jammer dan maar in 2018. 

Ik wil iets bereiken omdat ik het zelf wil, de juiste motieven heb en omdat ik er beter van word. 

Heb jij goede voornemens voor 2017? 

Veel liefs, 

Janine. 

Delen:

6 Reacties

 1. 2 januari 2017 / 22:10

  Ik heb ze wel, ook omdat het mij toch helpt in ieder geval te beginnen, haha. Zo wil ik meer gaan sparen, minder uitgeven aan onbenullige dingen en puinruimen! Vooral dat laatste pas ik deze week al aardig toe. En ik wil meer bewegen, niet in de zin van écht sporten ( dat hou ik niet vol ), maar vaker de fiets pakken en wandelen.
  hilde onlangs geplaatst…Hillybilly’s Diary #23My Profile

 2. 31 december 2016 / 12:28

  Helemaal waar hoor wat je zegt haha! Ik stel mezelf wel doelen voor 2017 maar dat is iets wat ik de komende jaren gewoon wil veranderen! Meer positiviteit en tijd voor mezelf. Ik vind het vreselijk om te zeggen ik ga afvallen en dan na 1 maand zie of hoor je die personen er niet meer over haha! Fijne jaarwisseling meid! X

 3. 31 december 2016 / 10:11

  Nee, ik heb geen goede voornemens, dat doe ik nooit. Ik vind dat je eigenlijk op ieder moment het roer om kan gooien, daar heb ik 1 januari niet voor nodig.

  Ik wens jou alvast een geweldig, liefdevol en gezond 2017 toe!

 4. 30 december 2016 / 21:53

  Leuk artikel om te lezen! Een keer een ander soort artikel, dan de standaard doelen van 2017 inderdaad. Motivatie is wel echt een punt om doelen te behalen inderdaad, de tijd die je er aan besteed is soms niet te voorspellen.
  gea onlangs geplaatst…8x Redenen om vroeg op te staanMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge