Wandelen in het waterloopbos

www.janiinemma.nl

Sporten in corona tijd gaat een beetje lastig, de sportscholen zijn dicht en binnensporten kan helaas niet. Naast dat ik thuis aan fitness doe, vind ik het ook heerlijk om de natuur op te zoeken. Samen met mijn moeder bezochten wij het Waterloopbos. Lees je mee?

De corona maatregelen vallen mij soms een beetje zwaar, vooral nu de avondklok ook nog eens is ingesteld. Daarom stelde mijn moeder voor om één keer per week samen de natuur in te trekken en samen te wandelen. Ik vond dit een uitstekend idee en wij zijn dan ook al een paar keer samen de natuur ingetrokken.

Het is natuurlijk ook erg fijn om af en toe wat nieuwe plekjes te bezichtigen, en dit kan al vaak in je eigen buurt! Ik deed wat onderzoek op internet en ik kwam het waterloopbos tegen, gelegen in Marknesse. Ik kreeg er meteen zoveel zin om deze plek te bezoeken!

Waterloopbos

Rijksmonument Waterloopbos is een historische openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vind er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos.

In het bos worden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken. In totaal hebben hier meer dan 200 verschillende onderzoeken plaatsgevonden.

janiinemma.nl

Bijna uitgewist

Met de komst van de computer werd het veldwerk geleidelijk aan overbodig. In 1996 sluit het laboratorium. Bijna viel het bos begin jaren 90 ten prooi aan bungalowbouw die alle historie zou uitwissen, maar dit was te voorkomen dankzij omwonenden van het waterloopbos. Eind 2002 verwierf Natuurmonumenten deze plek en werd het waterloopbos veiliggesteld.

janiinemma.nl
www.janiinemma.nl

Op veel plaatsen hoor je het water stromen, langs het water groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes. In het najaar staat een deel van het bos vol met paddenstoelen. Je kan verschillende routes lopen in dit bos. Je hebt de :

  • Havenroute ( 3KM)
  • Voorsterroute ( 2.5km)
  • Deltawerkroute ( 1.1KM)
  • Wendelbosroute ( 8.3KM)
  • Speelweideroute ( 2.4KM)
www.janiinemma.nl

Deltawerken en Waterlooproute

Mijn moeder en ik zijn eerst de kleine route van 1.1 KM gaan lopen, deze gingen langs de deltawerken. Natuurlijk is 1,1 KM echt niet ver maar het zijn wel de mooie plekjes waar je bijzondere foto’s kan maken.

Bij deze route kom je langs de voormalig Deltagoot en ook langs modelplaats Golfbak. Dit proefmodel is samen met bijbehorden romijnstuw volledig gerestaureerd. Deze plek is voor wel 16 verschillende onderzoeken gebruikt. Waaronder een onderzoek naar blokkendammen die nu onderdeel zijn van de Deltawerken.

Over deze route hebben wij een halfuur gedaan, niet omdat het zo ver was maar omdat je er ontzettende mooie foto’s kan maken zoals je hierboven al hebt kunnen zien.

Daarna hebben wij nog een andere route gelopen, het regende wel maar hier had je totaal geen last van. Je bent aan het genieten van de natuur en gezellig met elkaar aan het kletsen. Wij hebben na de deltawerken de Waterloopbos route gelopen en deze was 3,3 KM.

In deze route vind je ook verschillende modellen van internationale waterwerken. Bij alle modellen staat uitgebreid informatie op een draaibaar paneel, zowel over de achtergrond van de modellen en de huidige natuurwaarden.

Over de route vind je verschillende bruggetjes maar ook indrukwekkende werken die dus gebruikt werden om onderzoek te doen naar alles wat te maken heeft met water.

De natuur is ook prachtig! het is een bos die erg vol staat, het oogt op geen moment kaal. Je merkt wel dat het een bos is van Natuurmonument, er zijn mensen bezig met het onderhouden van het bos.

Mijn moeder is dol op fotograferen en zij neemt dan ook eigenlijk bij elke wandeling haar camera mee. Ik ben daar natuurlijk blij mee, ik heb weer leuke foto’s voor op Instagram en op mijn blog.

Ik kan echt iedereen dit mooie bos aanraden, je hebt verschillende afstanden aan routes, ook heb je een kleine speciale route voor kinderen waar op bordjes allerlei opdrachten staan die je kunt uitvoeren of de dieren die je daar kan spotten.

De geschiedenis achter de werken is ook interessant, je bent heerlijk in de natuur maar ondertussen leer je ook over allerlei onderzoeken die gedaan werden vroeger naar water en hoe we het water tegen kunnen houden om onze voeten droog te houden.

Het was een heerlijke middag, vol met gezelligheid en een heerlijke wandeling. Hier gaan wij zeker nog een keer naar terug, als het wat warmer weer is.

Volgende week staat het op de planning om naar de schotse Hooglanders te gaan, met hopen op mooie sneeuwfoto’s.

Wandel jij graag in de natuur? Zoek je graag nieuwe plekken op?
Veel liefs,
Janine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge