WELKE MAKE-UP PRODUCTEN ZIJN ER VOOR HET GEZICHT? | BEAUTY.

Voor het opmaken van het gezicht heb je beschikking over een groot aantal producten, dit noem je decoratieve producten of make-up. Vandaag vertel ik jullie welke make-up producten er allemaal zijn op de markt voor het gezicht. Daarnaast vertel ik ook de werking, samenstelling en de eisen/eigenschappen van deze producten. Lees je mee? 

FOUNDATION. 

Foundation of fond de teint is een basismake-up die in huidtint verkrijgbaar zijn. Een foundation geeft de gezichtshuid een egale en dekkende tint. We onderscheiden poederfoundations, vloeibare foundations, pancakes en gekleurde dagcremes.

Werking. 

Een foundation breng je aan om de huid van het gezicht te egaliseren. Het camoufleert oneffenheden en vlekken. Foundation haalt ook de kleur op. Je geeft de huid een gelijkmatige en min of meer dekkende tint. Een foundation kan transparant en/of corrigerend zijn.

 • voor een transparant resultaat kun je het beste een vloeibare of een gekleurde dagcreme gebruiken.
 • voor een dekkend resultaat gebruik je een poederfoundation of een pancake. Een pancake is sterk dekkend en bijvoorbeeld geschikt voor theatermake-up.
 • Een foundation kan ook de gezichtsvorm corrigeren. Voor het deel dat je naar voren wilt halen, gebruik je een lichte foundation. Lchte kleuren komen namelijk naar voren en donkere kleuren treden naar de achtergrond.

 

Samenstelling. 

De poedervormige foundation bestaan over het algemen uit samengeperst, dekkend poeder van minerale herkomst in combinatie met vet. In bepaalde vormen is een deel van het vet vervangen door wassen. Wassen zorgen ervoor dat de foundation steviger wordt en beter dekt. De vloeibare foundations bestaan uit poederdeeltjes in een olie-in-wateremulsie. Zij bevatten wassen en bijna geen minerale vetten. Een pancake is een foundation op waterbasis. Een gekleurde dagcreme is een creme waaraan kleurstoffen zijn toegevoegd.

Eisen en eigenschappen. 

Een goede foundation heeft voldoende dekkracht en sluit de huid niet af. Houdt bij de keuze van de foundation rekening met een aantal factoren:

 • Poederfoundation = een poeder die een mat effect geeft, is erg geschikt voor de vette huid en niet geschikt voor de oudere huid. Onder poederfoundation breng je wel als eerste een dagcreme aan.
 • Vloeibare foundation = een vloeibare foundation in een tube of potje is makkelijk aan te brengen en heeft een goed dekkend vermogen.
 • pancake = een foundation op waterbasis. Door de sterke kleurintensiteit is een pancake zeer geschikt voor foto en filmmake-up. Voor dagmake-up is deze te dekkend.
 • Gekleurde dagcreme = een getinte dagcreme kun je gebruiken als je liever geen foundation draagt. Gekleurde dagcremes geven een frisse natuurlijke uitstraling.

2016-04-06-21-16-01-1659223522

 

 

GEZICHTSPOEDER. 

Een gezichtspoeder breng je aan na de foundation om de huid van het gezicht nog meer te egaliseren en de make-up te fixeren, zodat deze langer houdbaar is. Met gezichtspoeder kun je oneffenheden camoufleren en glimmende huid matteren.

Samenstelling. 

De compacte vorm bestaat uit poeder van inerale herkomst met een kleine hoeveelheid bindmiddel of emulsie is samegesperst in tabletvorm. Losse poeder is niet samengeperst en stuift. Door het bindmiddel blijft een compacte poeder goed op de huid zitten, en neemt de poeder goed vocht op. Let op dat je bij een compacte gezichtspoeder dus niet bij een vochtarme huid geschikt is. De kans is groot dat de porien verstopt raken door de poeder. Aan compacte poeder met parelmoerglans is een speciale glansstof toegevoegd. Daarvoor werd vaak een stof gebruikt afkomstig van visschubben. Tegenwoordig maken we die stof ook kunstmatig.

Eisen. 

een goed gezichtspoeder :

 • heeft voldoende dekkracht.
 • kan vocht opnemmenn (absorberend vermogen)

images-7

 

ROUGE / BLUSH. 

Met een rouge of blusher kun je een levendige blos op de huis aanbrengen. Er zijn rouges in poedervorm en in cremevorm.Ze zijn er in verschillende kleuren.

Met een rouge of blusher kun je de gezichtshuid egaliseren en de gezichtskleur ophalen. Een poedervormige rouge breng je aan over de gezichtspoeder. Een cremvormige rouge breng je direct aan over de foundation (voordat je de huid afpoedert).

Samenstelling. 

Rouge in poedervorm is een minerale poeder die is samengeperst in tabletvorm. Deze rouge breng je aan met een sponsje of een kwast. Rouge in cremevorm is een  olie-in-wateremulsie. Hierdoor is de rouge goed te verdelen

Eisen. 

Een goede rouge:

 • heeft voldoende dekkracht.
 • geeft een natuurlijk effect.
 • is gemakkelijk aan te brengen over een foundation of een gezichtspoeder.
 • mag geen huidirritaties veroorzaken.

images-8

Camouflageproducten. 

Camoufleren betekent ontzichtbaar maken. Huidoneffenheden zoals vlekken en puistjes camoufleer je met een camouflagecreme of een foundation. Camouflagecreme is er in verschillende tinten. Is er sprake van een huidaandoening dan is het gebruik van speciale camouflageproducten – die de hele dag houdbaar en waterafstotend zijn noodzakelijk.

 

Fotor_145704688167541

 

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge